Granica ciągu
cris: Oblicz granicę ciągu
a )
an=√n2−n
b)
an=n−√n2+5n
c)
an=√3n2+2n−5−n√3
29 paź 17:26
29 paź 17:28
PuRXUTM: | | n2−n2 | |
a) limn→∞ √n2−n=limn→∞ |
| licznik dąży do 0 mianownik do |
| | √n2+n | |
| | n2−n2 | |
nieskończoności czyli całość do 0 limn→∞ |
| =0 |
| | √n2+n | |
| | a2−b2 | |
zastosowałem tutaj wzór a−b= |
| |
| | a+b | |
29 paź 17:33
Krzysiek: PuRXUTM, z tym,że licznik nie dąży do zera tylko jest równy zero.
po drugie: √n2=n, przecież n∊N
29 paź 17:37
PuRXUTM: b) lim
n→∞ n−
√n2+5n analogicznie
| | n2−n2−5n | |
limn→∞ n−√n2+5n =limn→∞ |
| = |
| | n+√n2+5n | |
| | −5 | |
limn→∞ |
| licznik zbiega nam do −5 mianownik do 1+√1 czyli do 2 |
| | | |
całość do −2,5
29 paź 17:40
PuRXUTM: Krzysiek dobrze mówisz

ale też prawdą jest że 0 dąży do 0
29 paź 17:42
PuRXUTM: c) spróbuj sam
29 paź 17:43
Krzysiek: no nie,zero to zero, w sumie to jest ważne np. gdyby mianownik zmierzał do zera to i tak
granica byłaby równa zero i nie mielibyśmy symbolu nieoznaczonego typu 0/0.
29 paź 17:44
PuRXUTM: ja tak tego nie ogarniam tak że nie wiem... a nie chciałbyś mi pomóc w zadaniu z logiki
29 paź 17:45
Krzysiek: z logiki to nie bardzo chciałbym pomagać
29 paź 17:58
cris: w b) mi wyszlo 2,5 to jak w koncu 2,5 czy −2,5?
29 paź 18:09
cris: Prosze o odpowiedz w b) mi wyszlo 2,5 a c)1 to sa dobre odpowiedzi?
29 paź 18:21
cris: potwierdzi ktos?
29 paź 18:36
Krzysiek: b)−5/2
c)1/√3
29 paź 18:39