wielom
lena: wielomiany prosty przykład , jak zacząć ?
x3−x−2=0
29 paź 17:14
pigor: ..., wcale nie taki prosty, bo ten akurat nie ma pierwiastków całkowitych ,
chyba, że źle go przepisałaś
29 paź 17:18
lena: dobrze przepisałam sama sprawdzałam pare razy . trzeba pewnie to jakoś rozpisać tylko w żaden
sposób mi nie wychodzi żeby w 2 nawiasy były takie same
29 paź 17:19
lena: w tym zad jeszcze jest przykład 2x3−x2−1 ale tez nie mam pojęcia jak obliczyć
29 paź 17:21
Kaja: 2x3−2x2+x2−1=2x2(x−1)+(x−1)(x+1)=(x−1)(2x2+x+1)
29 paź 17:22
lena: no tak , o tym nie pomyślałam .dziękuję . a co z pierwszym ?
29 paź 17:23
krystek: zwróć uwage ,że 1 jest pierwiastkiem
x3+x3−x2−1=0
x2(x−1)+(x3−1)=0
x2(x−1)+(x−1)(x2+x=1)=0 i alej asz raę
29 paź 17:24
lena: no tak dalej policze . a mam pytanie w tym 2 przykładzie nie bardzo wiem skąd jest na końcu
(2x2+x+1)
29 paź 17:27