obliczanie pierwiastków liczb zespolonych
mechatra2013: witam. potrzebuje pomocy z pierwiastkowania liczb zespolonych.
1) 3√−1+i
2) 3√−27
3)x3+8=0
29 paź 17:07
29 paź 17:14
mechatra2013: wiele mi to nie mówi
29 paź 17:16
Krzysiek: a umiesz te liczby pod pierwiastkami zamienić na postać trygonometryczną?
29 paź 17:21
MQ:
1. Przedstawiasz liczbę pierwiastkowana w postaci biegunowej: |z|(cosφ+isinφ).
2. Dostajesz |z| i φ
3. Korzystasz ze wzoru, który masz w 5. linijce
29 paź 17:22
mechatra2013: miałem dzisiaj pierwsze ćw z tego. chodzi Ci o to że np w pierwszym a=−1, b=0
29 paź 17:24