ksiazka kosztowała poczatkowo 20 zł. po dwukrotnej obnizce ceny - za kazdym raze
jerey: ksiazka kosztowała poczatkowo 20 zł. po dwukrotnej obnizce ceny − za kazdym razem o p% Bolek
kupił te ksiazke za 14,45 zł. Oblicz p
hmm, zrobilem do tego równanie 20(1−p100)2=14,45
zacząłem liczyc delte i pies pogrzebany, Wychodzi mi brzydki pierwiastek. Moglby ktoś pomoc?
moze da sie to zrobic jakos na piechote?
29 paź 16:27
pigor: ..., z warunków zadania masz np. takie równanie :
(100−p)%((100−p)%)*20= 14,45 /*5 ⇔ (100−p)
2%= 72,25 /*100 ⇔
⇔ (100−p)
2= 7225 ⇒ 100−p= 85 ⇔
p=15 , czyli
p%= 15% . ...
29 paź 16:35
pigor: ..., a z twojego równania też ładnie wychodzi :
20(1−p%)2= 14,45 / :20 ⇔ (1−p%)
2= 0,7225 /
√ ⇒
⇒ 1−p%= 0,85 ⇔ p%= 0,15 /*100 ⇔
p=15 − szukany procent . ...
29 paź 16:42
jerey: dzieki wielkie pigor, duzo mi rozjasniłes
29 paź 17:02
jerey: no tak, idiota ze mnie

przeciez trzeba sobie zycie upraszczac a ja tylko sobie utrudniłem.
Dopiero teraz ogarnąłem
29 paź 17:04