logika
PuRXUTM: Mam zadania z logiki

Jakie powinny być a,b,c,d, aby zachodziła równość zbiorów:
{ {a},{a,b} }={ {c},{cd} }

rozpisze mi ktoś to całe bo się w tym gubię...
{ {a},{a,b} }={ {c},{cd} } ⇔
1 ({a}={c} i {a,b}={c,d} ) lub 2) ( {a}={c,d} i {a,b}={c} )
1) {a}={c} ⇔ a=c
{a,b}={c,d} ⇔ a=c i b=d lub a=d i b=c
i jak to teraz poskładać do kupy ? jakie jest rozwiązanie w 1)
PuRXUTM: dobra już wiem jak

{ {a},{a,b} }={ {c},{cd} } ⇔
[({a}={c} i {a,b}={c,d}) lub ( {a}={c,d} i {a,b}={c} )] ⇔
[(a=c i b=d) lub (a=c=d i a=b=c) ⇔
[(a=c i b=d) lub (a=b=c=d)] ⇔
a=b=c=d
Teraz kolejne zdanie
{{a,b},a}={{{c,b}},{b}} ⇔
[({a,b}={{c,b}} i a={b}) lub ({a,b}={b} i a={{c,b}}}
wystarczy że napiszę że to sprzeczność

że:
{a,b}≠{{c,b}}, a≠{b}, a≠{{c,b}}