trygonometria
mw: sinx+sinα=sin(x+α)
29 paź 16:06
Mila:
| | x+α | | x−α | | x+α | | x+α | |
2sin |
| *cos |
| −2sin |
| *cos |
| =0⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x−α | | x+α | |
2sinU{x+α}(cos |
| −cos |
| )=0⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | x+α | | | | | |
sin |
| =0 lub −2*sin |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Dokończysz?
29 paź 16:13
Mila:
w drugie linijce ma być:
| | x+α | | x−α | | x+α | |
2sin |
| *(cos |
| −cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 paź 16:15
mw: x=2kπ−α , x=4kπ , dla α=4kπ x∊R ?
Ale kurcze.... nie wpadłabym żeby z tej strony to podejść:(
29 paź 16:36