WYKAZ
Bartez: wykaz: log1/ab = loga1/b
29 paź 16:05
Saizou : jest prawo mówiące że
| | 1 | | 1 | |
log1/ab=loga−1( |
| )−1=loga |
| L=P c.n.w |
| | b | | b | |
+ odpowiednie założenia co do a i b
29 paź 16:10
pigor: ..., no to może tak : z definicji i własności
logarytmów :
niech L= log1/ab=x ⇒ a−x= b ⇒ logaa−x= logab ⇔ −x= logab ⇔
⇔ x= −logab ⇔ x= logab−1= loga1/b= P c.n.w.
29 paź 16:18
Bartez: wielkie dzieki, jeszcze jedno mam ciekawe:
logp{ab} (a/b) = ?
logab=2
29 paź 16:19
pigor: ...lub tak :
| | logab | | logab | | logab | |
L=log1/ab= |
| = |
| = |
| = |
| | loga1/a | | loga1−loga | | 0−1 | |
= −log
ab= log
ab
−1= log
a1/b=
P. ...

c.n.w.
29 paź 16:23
Saizou : w sensie że
| | a | |
log√ab( |
| )=....  |
| | b | |
29 paź 16:24
Bartez: oblicz
29 paź 16:25
Saizou : | | a | |
ale że jak obliczyć, log√ab |
| skoro to nie jest równanie |
| | b | |
29 paź 16:45
Saizou : | | a | |
chyba już łapię obliczyć to log√ab |
| jeśli logab=2 o to chodzi ? |
| | b | |
29 paź 16:46