zadanie
Alien: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60 stopni. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka wiedząc, że średnica jego podstawy ma
długość 20 cm.
z góry dziękuję.
29 paź 15:30
Basia:

α=60
r = 10
H = 10*tg60 = 10
√3
l = 20
i podstaw do wzorów
ale jeżeli to gimnazjum to trzeba inaczej
29 paź 15:38
irena_1:

α=60
0
2r=20cm
r=10cm
H=10
√3cm
l=20cm
P
p=π*10
2=100πcm
2
| | 1 | | 1000√3 | |
V= |
| *100π*10√3= |
| π cm3 |
| | 3 | | 3 | |
P
b=π*10*20=200πcm
2
P
c=300π cm
2
29 paź 15:40