Wyznacz zbiory i zapisz liczbę w postaci ułamka
Vinetu12: Witam
1. Dane są zbiory A=(−2, 1> , B=(−1, 1) ∪ (2, +∞) oraz C−zbiór liczb całkowitych. Wyznacz
zbiory:
A∩C , A−C , A∪B , B' , B'∩A.
2. Zapisz liczbę 2,3(45) w postaci ułamka a/b , gdzie a , b ∊N
29 paź 15:29
irena_1:
2.
| | 23 | | 45 | |
2,3(45)=2,3+0,0(45)= |
| + |
| = |
| | 10 | | 990 | |
| | 23 | | 5 | | 253+23 | | 276 | | 138 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 110 | | 110 | | 110 | | 55 | |
x=0,0(45)
10x=0,(45)
1000x=45,(45)=45+10x
1000x=45+10x
990x=45
29 paź 15:32
irena_1:
1.
A∩C={−1; 0; 1}
A\C=(−2; 1)\{−1; 0}=(−2; −1)∪(−1; 0)∪(0;1)
A∪B=(−2; 1> ∪ (2; ∞)
B'=(−∞; 1> ∪ <1; 2>
B'∩A=(−2; −1> ∪ {1}
29 paź 15:36
Vinetu12: Dziękuje ci bardzo i pozdrawiam
29 paź 15:38