matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie.
Kuba:
Skróć wyrażenia wymierne :
3a−6b
1.
a
2
−2ab
x
2
− x − 2
2.
x
2
+x − 6
29 paź 15:18
irena_1:
1.
3(a−2b)
3
=
a(a−2b)
a
a
a≠0 i b≠
2
29 paź 15:19
irena_1:
2. x
2
−x−2=0 Δ=1+8=9
1−3
1+3
x
1
=
=−1 lub x
2
=
=2
2
2
x
2
−x−2=(x+1)(x−2) x
2
+x−6=0 Δ=1+24=25
−1−5
−1+5
x
1
=
=−3 lub x
2
=
=2
2
2
x
2
+x−6=(x+3)(x−2)
(x+1)(x−2)
x+1
=
(x+3)(x−2)
x+3
x∊R\{−3; 2}
29 paź 15:22
Kuba:
dziękuję ślicznie
29 paź 15:23