Proszę o pomoc
Paula: Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc, że
krawędź jego podstawy ma długość 4 √2 cm, a krawędź boczna ma długość 5 cm.
29 paź 15:15
wredulus_pospolitus:
a jakiej pomocy od nas byś oczekiwała ?
29 paź 15:23
irena_1:

a=4
√2cm
b=5cm
h
2+(2
√2)
2=5
2
h
2=25−8=17
h=
√17
| | 1 | |
Pb=4* |
| *4√2*√17=8√34cm2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
R= |
| a√2= |
| *4√2*√2=4cm |
| | 2 | | 2 | |
H
2+R
2=b
2
H
2=5
2−4
2=25−16=9
H=3cm
P
p=(4
√2)
2=32cm
2
29 paź 15:29
gtt: https://matematykaszkolna.pl/strona/995.gif po pierwsze znaj podstawy jak on wygląda i zo możesz z nim robić.
Pb=suma pól trójkątów
podstawa− a=4
√2 Pp= a
2 =(4
√2)
2=32
H=?
k=5 k krawędź boczna
d− przekątna podstawy = a
√2 = 4
√2 *
√2=4*2=8
z trójkąta prostokątnego A
2+B
2=C
2
| | 1 | | 1 | |
mamy k2=d2+H2 ====> H2=k2−( |
| d)2 ===> H2=52−( |
| *8)2=25−16=9 |
| | 2 | | 2 | |
H
2=9 /
√
| | 1 | |
H=3 do wzorku na V = |
| *32*3=32 |
| | 3 | |
| | a*h | |
stąd H=3, a=4√2 h− wysokość trójkąta Pb =4* |
| = |
| | 2 | |
h= ponownie trójkąt prostokątny tym razem wysokość trójkąta=h, H oraz a
| | 1 | |
h2=( |
| *4√2)2 + 32 ===>8*9=72 |
| | 2 | |
h
2=72 /
√
h=
√72=
√36*2=6
√2
| | a*h | | 4√2*6√2 | |
Pb =4* |
| = 4* |
| =96 |
| | 2 | | 2 | |
jeśli się pomyliłem poprawcie mnie
29 paź 15:49
Paula: wiec ktore jest dobrze
31 paź 12:29