Liczby zespolone
stwmi: Skąd z (z3 + i) bierze się rozkład (z − i)(z2 + iz − 1)?
O ile dobrze rozumiem to i = i3, więc to można by ze wzoru skróconego mnożenia rozłożyć na (z
+ 1)(z2 − zi − 1) ale wtedy wychodzą złe pierwiastki, dlaczego?
A przykład jest taki
z5 + i√3z3 − z3 + iz2 − i − √3 = 0
(z2 + i√3 − 1)(z3 + i) = 0
29 paź 15:03
Janek1955:
i3 = − i
29 paź 15:08
Janek1955:
i3 = − i ⇒ i = − i3
czyli z3 + i = z3 − i3 = itd
29 paź 15:10
Aga1.: i3=i2*i=−i,
a
−i3=−1*i2*i=−1*(−1)*i=i.
Zamiast i wpisujesz −i3
z3−i3=
29 paź 15:11
stwmi: Wielkie dzięki za wskazanie błędu!
29 paź 15:13