Liczby zespolone
stwmi: z6 − 1 = 0
wychodzą mi wyniki takie:
z1 = −1, z2 =1, z3 = −0,5(1 + i√3), z4 = −0,5(1 − i√3), z5 = 0,5(1 − i√3), z6 = 0,5(1 +
i√3)
ale na wolframalpha zgadzają się tylko −1 i 1, a reszta to pierwiastki trzeciego stopnia. Może
ktoś wytłumaczyć co robię źle? Chyba że mam dobre wyniki?
29 paź 14:24
irena_1:
z
6=1=cos0+isin0
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z1=cos |
| +i sin |
| = |
| + |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z2=cos |
| +i sin |
| =0+i=i |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | √3 | | 1 | |
z3=cos |
| π+i sin |
| π=− |
| + |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | | √3 | | 1 | |
z4=cos |
| π+i sin |
| π=− |
| − |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
z5=cos |
| π+ i sin |
| π=0−i=−i |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | | 11 | | √3 | | 1 | |
z6=cos |
| π+i sin |
| π= |
| − |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
29 paź 14:33
irena_1:
Oj! Źle, pomyłka

z
1=cos0+i sin0=1+0i=1
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z2=cos |
| +i sin |
| = |
| + |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | √3 | |
z3=cos |
| π+i sin |
| π=− |
| + |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
z
4=cosπ+i sinπ=−1+0i=−1
| | 4 | | 4 | | 1 | | √3 | |
z5=cos |
| π+i sin |
| π=− |
| − |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | | √3 | |
z6=cos |
| π+i sin |
| π= |
| − |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
PRZEPRASZAM

!
29 paź 14:40
stwmi: Czyli mam dobrze, dziękuję bardzo
29 paź 14:51