napisz równanie paraboli
ania: napisz równanie paraboli o wierzchołku W(−1,3) i przechodzącej przez punkt P (−2,0).
6 paź 22:25
AROB: pomogę
6 paź 22:34
ania: poproszę o pomoc. przynajmniej, jak zacząć.
6 paź 22:38
AROB: y = ax
2 + bx +c w(−1,3) , P(−2,0)
| | −b | | −b | |
xw = |
| → |
| = −1 /*(−2a) |
| | 2a | | 2a | |
y
w = f(x
w) → f(−1) = 3 ⇒ a*(−1)
2+b*(−1) + c =
a − b + c = 3
P(−2,0) → a*(−2)
2 + b*(−2) +c = 0 ⇒
4a − 2b + c = 0
Powstał układ: b= 2a
a − 2a + c = 3
4a − 4a + c = 0
−a + c = 3
c = 0
−a = 3 ⇒
a = −3
b = 2 * (−3) =
−6
Czyli równanie paraboli ma postać:
y = −3x2 − 6x
6 paź 22:49