proszę o rozwiązanie
michał: zad1wykaż że funkcja określona wzorem f(x) = (1/2 x2 ) − 1 jest malejąca w zbiorze ( −
nieskończoność, 0 ≥
. zad 2 zbadaj monotonicznoscnkcji danej wzorem g(x) = (2/ x−2 ) +1 w zbiorze ( 3, plus
nieskończoności )
29 paź 13:08
Janek191:
z.1
f(x) = 0,5 x2 − 1
Niech x1 < x2 < 0 i x1 , x2 ∊ R
Mamy
f(x1) − f(x2) = 0,5 x12 − 1 − [ 0,5 x22 − 1] = 0,5*( x12 − x22) > 0
więc f(x1) > f(x2) , a to oznacza, ze funkcja f jest malejąca dla x ≤ 0
x12 − x22 > 0 , bo I x1 I > I x2 I
29 paź 13:36
irena_1:
1.
Niech
x
1, x
2≤0 i x
1<x
2
| | 1 | | 1 | |
Wtedy |x1|>|x2|, czyli x12>x22 i |
| x12−1> |
| x22−1, czyli |
| | 2 | | 2 | |
f(x
1)>f(x
2)
Wniosek− funkcja jest w tym zbiorze malejąca
2.
Niech x
1, x
2>3 i x
1<x
2
Wtedy x
1−2, x
2−2>0 i x
1−2>x
2−2, więc
| 2 | | 2 | |
| +1> |
| +1, czyli f(x1)>f(x2) |
| x1−2 | | x2−2 | |
Wniosek− funkcja w tym zbiorze jest malejąca
29 paź 13:41
michał: dziękuję
29 paź 18:39