zastosowanie FUNKCJI WYMIERNEJ w zadaniach tekstowych
Mario: pociąg expresowy jechał ze średnią prędkością o 30km/h większą niż pociąg osobowy i przebył
trasę długości 360km w czasie o godzinę krótszym niż pociąg osobowy, oblicz średnie prędkości
tych pociągów.
29 paź 13:07
irena_1:
x− prędkość osobowego
(x+30)− prędkość ekspresowego
y− czas jazdy osobowego
(y−10− czas jazdy ekspresowego
(x+30)(y−1)=360
xy−x+30y−30=360
| | 30*360 | |
360−x+ |
| −30=360 /*x |
| | x | |
−x
2+10800−30x=0
x
2+30x−10800=0
Δ=900+43200=44100
√Δ=210
| | −30−210 | | −30+210 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =90 |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 13:14