Pilne , proszę o pomoc w rozwiązaniu równania z logarytmem
gość 1313: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania logarytmicznego!
Oto treść zadania , rozwiąż równanie :
log(3−x)2(x2+2x−1) = 2
29 paź 10:55
wredulus_pospolitus:
krok 1
założenia
krok 2
logab = c <=> ac = b
krok 3
rozwiązujesz
29 paź 11:01
irena_1:
3−x>0 i 3−x≠1
x<3 i x≠2
x
2+2x−1>0
Δ=4+4=8
| | −2−2√2 | |
x1= |
| =−1−√2, x2=−1+√2 |
| | 2 | |
x<−1−
√2 lub x>−1+
√2
D=(−
∞; −1−
√2) ∪ (−1+
√2; 2) ∪ (2; 3)
(3−x)
2=2(x
2+2x−1)
9−6x+x
2=2x
2+4x−2
x
2+10x−11=0
(x+11)(x−1)=0
x=−11 lub x=1
Oba należą do dziedziny.
29 paź 11:06
gość 1313: wielkie dzięki
29 paź 11:29