2 zadania optymalizacyjne
kaś: 1. Z prostokątnego arkusza tektury o wymiarach 20cm x 30cm wycieto w rogach kwadraty o boku
dlugosci x. Po zgięciu zbudowano prostopadłościenne otwarte pudełko:
a)Wyznacz wzór funkcji opisujacej pole pow. bocznej tego pudełka w zaleznosci od dlugosci boku
wycietego kwadratu, podaj dziedzine tej funkcji
b)Dla jakiej długości x pole pow. bocznej pudelka jest najwieksze z mozliwych? Wyznacz to
pole.
2.Suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na tę podstawę wynosi 30cm. Wyznacz
długość tej podstawy i wysokość tak, aby pole trójkąta było najwieksze.
Bardzo proszę o pomoc.
6 paź 21:34
dan: a) Pb(x)= −8x2+ 100X
Df : x∊(0 , 10)
6 paź 22:40
dan: b) dla x=508 Pb (508)=
6 paź 22:49
dan: chyba coś nie tak 508 poza dziedziną
6 paź 22:51
dan: co ja pisze w dziedzinie
6 paź 22:52
dan: powinno być ok
6 paź 22:53
dan:

Ten zakreskowny granatowy obszar to pole boczne. Wystarczy ułozyć równanie które jest wyżej
6 paź 23:00
kaś: dziękuję bardzo, już rozumiem
6 paź 23:42
wiki: trójkąt równo boczny ABC ma obwodrowny 18cm. jakądługoś ma każdy bok trójkata
3 mar 20:55
Mmmmmm: ale dlaczego dziedzina w zad 1 a x∊(o , 10 ) ?
10 lis 17:19