Gabak: Funkcja gęstości zmiennej losowej ciągłej dana jest wzorem:
0 dla x ≤0
f(x)= cx dla 0<x≤1
c2x dla 1<x≤2
0 dla x>2
a) wyznacz stałą c
b)zapisz postać dystrybuanty
c)oblicz wartość nadziei matematycznej oraz wariancji
Bardzo proszę o pomoc!
29 paź 10:36
wredulus_pospolitus:
na pewno dobrze zapisałeś/−aś te gęstości ?
29 paź 10:48
Gaba: Tak, brakuje tylko klamry po =
29 paź 11:03
Aga1.: Funkcja f(x) jest funkcją gęstości jeśli f(x)≥0
i
∫−∞∞f(x)=1
a
∫−∞∞f(x)dx=∫−∞00dx+c∫01xdx+c2∫12xdx+∫2∞0dx=
licz.
29 paź 12:37
Aga1.: Jeśli tak ma być jak wyżej zapisane, to dalej
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| c[x2]01+ |
| c2[x2]21= |
| c+ |
| c2=1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3c
2+c−2=0
Sprawdź i wylicz c.
29 paź 14:55
Gaba: C1=−1
C2=1
Stala c chyba nie moze byc ujemna wiec parametr c wynosi 1?
Jak zatem zapisac w postaci dystrybuanty?
Bardzo dziekuje za pomoc!
29 paź 15:35
Gaba: Postac dystrybuanty
Dla x≤0
F(x)= ∫x −∞0dx=0
29 paź 16:30
Gaba: Pomoze ktos?
30 paź 15:33