yyy
bar80: podaj przykład ciągu ograniczonego, który nie ma ani wyrazu najmniejszego, ani największego
29 paź 08:32
bar80: ?
29 paź 08:48
asdf: dziwne zadanie
29 paź 08:50
bar80: ANALIZA MATEMATYCZNA
29 paź 08:56
irena_1:
Może ciąg ułamków właściwych (licznik mniejszy od mianownika) bez liczby 0?
29 paź 09:02
bar80: jak to mądrze zapisać?
29 paź 09:05
bar80: ?
29 paź 09:41
irena_1:
Nie da się zapisać "klasycznie", bo nie ma najmniejszego i największego. To ułamki postaci
| | n | |
|
| , gdzie n, m∊N+ i n<m. |
| | m | |
Można je ustawić w ciąg, bo to zbiór równoliczny ze zbiorem N
+.
29 paź 09:52
wredulus_pospolitus:
klasyczny przykład −−− a
n = sin(π*n)
29 paź 09:56
Aga1.: a1=sinπ=0
a2=sin2π=0
a3=sin3π=0
−−−
(0,0,0,...)
29 paź 10:12
irena_1: Ale tu nie można wziąć ciągów stałych− przynajmniej tak sądzę.
29 paź 11:31
wredulus_pospolitus:
| | π*n | |
no to niech będzie an = sin( |
| ) |
| | 2 | |
stały nie jest ... ograniczony jak najbardziej ... największego i najmniejszego wyrazu nie
posiada ... bo jest ich nieskończenie wiele
29 paź 11:35
wredulus_pospolitus:
an = (−1)n tak samo ... itd. itp.
de facto ... każdy ciąg okresowy się nadaje
29 paź 11:36
Aga1.: (−1,1,−1,1,−1,...)
A czy ten ciąg nie ma wyrazu najmniejszego, czy największego?
29 paź 12:48
irena_1:
Według mnie takie ciągi nie spełniają warunku zadania. Bo najmniejszy wyraz tego ciągu to na
przykład a1, a największy to a2...
Bo nie ma wyrazu mniejszego od a1 i większego od a2. ...
29 paź 12:55
wredulus_pospolitus:
dobra ... pokićkałem najmniejszy/największy z minimalnym/maksymalnym elementem.
To można tak:
Ciąg ograniczony przez −1 i 1
podciągi tego ciągu dążą do −1 i 1 ... ale nigdy go nie osiągają
ergo ... brak elementu najmniejszego i największego
29 paź 13:15