Rozwiąż algebraicznie następujący układ równań
Mati: Rozwiąż algebraicznie następujący układ równań:
| ⎧ | x−|y−4|=4 | |
| ⎩ | |x−3|+|y−4|=3 |
|
29 paź 08:16
irena_1:
Narysuj proste o równaniach x=3 oraz y=4. Podzielą płaszczyznę na 4 części.
I.
Dla x≥3 i y≥4 masz układ
x−(y−4)=4
x−3+y+4=3
i rozwiązanie
x=5
y=5
II.
Dla x<3 i y≥4 masz układ
x−(y−4)=4
−x+3+y−4=3
Jest to układ sprzeczny
Φ
III.
Dla x<3 i y<4 masz układ
x−(4−y)=4
3−x+4−y=3
Układ sprzeczny
Φ
IV.
Dla x≥3 i y<4 masz układ
x−(4−y)=4
x−3+4−y=3
I rozwiązanie
x=5
y=3
Masz więc pary: (5, 5), (5, 3)
29 paź 08:56
Mati: Na 4 części? Nie wiem jakie i dlaczego w ogóle jest raz ≥ raz > ?
29 paź 09:18
Aga1.: Ix−3I=x−3, gdy x−3≥0, czyli x≥3
Ix−3I=−(x−3), gdy x−3<0, czyli x<3
Podobnie rozpisz
Iy−4I
i rozpatrujesz 4 przypadki (kolejność nie ma znaczenia)
1)x≥3 i y≥4
2) x≥3 i y<4
3) x<3 i y≥4
4) x<3 i y<4
29 paź 09:24
krystek:

Ix−3I i Iy−4I i musisz rozpatrzyć
m zerowe to 3 i 4 i przeczytaj uważnie co napisała Irena
29 paź 09:26