prawdopodobieństwo
sosadbutidontknow: ze zbioru liczb {10,11,12,.......1986} losujemy jedna. jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosowana liczba jest podzielna przez 3?
29 paź 08:03
Janek191:
I Ω I = 1 986 − 9 = 1 977
I A I = 1 977 : 3 = 659
więc
=================
29 paź 08:11
irena_1:
Wszystkich tych liczb jest 1986−9=1877
Najmniejszą podzielną przez 3 w tym zbiorze jest 12=4*3, a największa to 1986=662*3.
Liczb podzielnych przez 3 w tym zbiorze jest więc 662−3=659
29 paź 08:12
irena_1:
| | 659 | | 1 | |
Oczywiście liczb jest 1977 i P(A)= |
| = |
| . |
| | 1977 | | 3 | |
Źle sobie przepisałam...
29 paź 08:13
sosadbutidontknow: dziękuję

jakoś nie mogę tego ogarnąć
29 paź 08:18
irena_1:
A czego nie rozumiesz?
29 paź 09:04