parametry z funkcją liniową
Blondi: Wyznacz wartości parametru k, dla których punkt wspólny prostych określonych równaniami
y−x−2k=0, y+2k+k+3=0 należy do trójkąta ABC, gdzie A(−4,0), B(0,0), C(−4,3).
28 paź 23:19
Blondi: Obliczyłam równania prostych. Ale k mi nie wychodzi poprawne. Nie wiem czy jakiś błąd
rachunkowy czy co.
28 paź 23:19
Bizon:
równania prostych to Ty masz dane ... −
28 paź 23:32
Bizon:
... a równanie tej drugiej prostej to napisałaś bez błędu?
28 paź 23:33
pigor: ... ,
(x,y)= (−k−1, k−1) − punkt przecięcia się danych prostych,
przy czym domyślam się, że w równaniu 2−ej prostej jest 2x, a nie 2k

,
wtedy warunki zadania opisuje mi układ nierówności :
x ≥ −4 i 0 ≤ y ≤ −34x ⇔ −k−1 ≥ −4 i 0 ≤ k−1 ≤ −
34(−k−1) ⇔
⇔ k ≤ 3 i k ≥1 i 4k−4 ≤ 3k+3 ⇔ 1 ≤ k ≤ 3 i k ≤ 7 ⇔
1 ≤ k ≤ 3 ⇔
k∊[1;3] .
28 paź 23:43
Blondi: Ok, dzięki bardzo

okazało się, że właśnie miałam błąd w tym drugim równaniu, ale to wynikało
z błędu w druku
29 paź 14:04