matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
facek:
Witam, mam do policzenia granice ciagu,
1
1
1
+
+....+(
)
n
2
2
2
lim
1
1
1
−1
−
+....+
*(
)
n−1
2
4
2
2
n−>
∞
3x − 2
2x + 1
28 paź 22:43
irena_1:
1
1
1
1
2
lim
n→
∞
[
+(
)
2
+...+(
)
n
]=
=1
2
2
2
1−
1
2
1
1
1
1
1
2
1
lim
n→
∞
[
−
+...+
*(−
)
n−1
]=
=
2
4
2
2
1+
1
2
3
1
Granica więc jest równa
=3
1
3
3n−2
3−
2
n
3
lim
n→
∞
=lim
n→
∞
=
2n+1
2+
1
n
2
29 paź 07:14