jak podzielić trapez na trojkąt i czworokąt o jednakowych polach?
krzysiek: W trapezie ABCD podstawa AB ma długość 12 cm, a podstawa CD ma długość 7 cm. Jak podzielić ten
trapez na trójkąt i czworokąt o jednakowych polach?
28 paź 22:32
krzysiek: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
W trapezie ABCD podstawa AB ma długość 12 cm,a podstawa CD ma długość 7 cm. Jak podzielić ten
trapez na trójkąt i czworokąt o jednakowych polach?
28 paź 22:51
Janek191:

AB = 12 cm
CD = 7 cm
h − wysokość trapezu i trójkąta
AB = ( 12 − x) + x = 12
12 − x − długość czerwonego odcinka w podstawie AB
x − długość czarnego odcinka w podstawie AB
P
t = P
cz
0,5 *( 12 − x)*h = 0,5*( x + 7 )*h / : h
0,5*(12 − x) = 0,5 *( x + 7) / * 2
12 − x = x + 7
12 − 7 = x + x
2x = 5
x = 2,5
12 − 2,5 = 9,5
Podstawę AB dzielimy na odcinki o długości 9,5 cm i 2,5 cm i rysujemy
trójkąt tak jak na rysunku.
28 paź 23:24
gg: 52
13 lut 19:01
piotr:
30 kwi 12:18