kombinacje liniowe
QWERTY: Proszę o wytłumaczenie kiedy wektor jest kombinacją liniowa wektorów a kiedy nie.
(ŁOPATOLOGICZNIE

)
28 paź 22:22
Krzysiek: v1,v2,..,vn
np. v1 jest kombinacją liniową wektorów v2,...,vn gdy istnieją takie skalary α2,...,αn,że:
v1=α2v2+...+αnvn
przykład
masz sprawdzić czy ten wektor (3,5,9) jest kombinacją liniową wektorów (1,1,1),(0,2,6)
(3,5,9)=α(1,1,1)+β(0,2,6)
i sprawdzasz czy istnieją takie skalary,że ta równość zachodzi.
wychodzi,że: α=3,β=1
zatem ten wektor jest kombinacją liniową pozostałych wektorów.
28 paź 22:28
MQ: Wektor b jest kombinacją liniową wektorów a1, a2, ... , an, kiedy da się
znaleźć taki zestaw współczynników (skalarów) α1, α2, ... , αn, że:
b=α1*a1+α1*a1+ ... + αn*an
28 paź 22:31
QWERTY: to teraz głupie pytanie do Krzyska: Kiedy równość zachodzi?
28 paź 22:33
Krzysiek: kiedy wektory są równe?
28 paź 22:35
QWERTY: przykład?
28 paź 22:36
QWERTY: czyli ma być takie α i β żeby (1,1,1)=(0,2,6)
28 paź 22:40
Krzysiek: jaki przykład, proste pytanie kiedy jeden wektor jest równy drugiemu wektorowi, bo przecież
pytasz kiedy równość zachodzi
28 paź 22:40
Krzysiek: ...źle!
przecież to tak jakbyś napisał,że 1=0...
równość zachodzi gdy odpowiednie współrzędne są równe czyli rozwiązujesz układ równań, dla
przykładu powyższego to
3=α*1+β*0
5=α+2β
9=α+6β
28 paź 22:43
QWERTY: no tak ale dalej nie bardzo wiem jak to sprawdzac w zadaniu. Mam załóżmy takie zadanie
mam wektory (1,2,4,3)(0,1,3,3)(1,2,1,5) i mam sprawdzic czy są one kombinacją wektora (1,1,1,1)
robie z tego
1 0 1 1
2 1 2 1
0 1 −3 −1
−1 1 1 −1
i robie to metodą gaussa, to chyba jets układ sprzeczny akurat ale co ma mi wyjść przykłądowo
na koniec abym mógł stwierdzic ze to kombinacja liniowa?
28 paź 22:47
MQ: Chyba masz sprawdzić raczej, czy (1,1,1,1) jest kombinacją tamtych.
28 paź 22:52
Krzysiek: tą macierz przekształcałeś jakoś?
28 paź 22:52
QWERTY: tak, tak
28 paź 22:53
QWERTY: soooooooooooooorki, nie to przepisałem z notatek
1 0 1 1
2 1 2 1
4 3 1 1
3 3 5 1
tamta to była w3−2w2 i w4−2w2
28 paź 22:54
Krzysiek: no to doprowadź po postaci schodkowej i wylicz te skalary
28 paź 22:58
QWERTY: i jak wyjdzie przykładowo
1 0 0 3
0 1 0 1
0 0 1 5
0 0 0 2
to wtedy jest np a=3 b=1 c=5 d=2

A jak np bedzie
1 0 1 2
1 3 0 2
0 0 1 2
0 0 0 0
to jest a=−c+2 b=−1/3+2 c=2

i wtedy jest to tez kombinacja
28 paź 23:04
Krzysiek: jak będzie to pierwsze to jest sprzeczność, przecież masz tylko 3 wektory które w sumie mają
dać nam ten 4 wektor. więc a=3,b=1,c=5 i 0=2 czyli sprzeczność, czwarty wektor nie jest
kombinacją liniową tych trzech pozostałych
b) tak,tylko nie też.
28 paź 23:11
QWERTY: a w pierwszym jak w ostatni wektor wygladałby np tak 0022 to byłaby to kombinacja tak?
a mozesz da przykłąd gdzie nie bedzie to kombinacja i nei bedzie to sprzecznosc ?
28 paź 23:15
Krzysiek: nie i nie

w pierwszym pytanie przecież wtedy c=5 i jednocześnie c=1... to nie jest możliwe,,,
drugie pytanie, przecież gdy nie będzie kombinacją tzn,że nie istnieją te skalary więc musi byc
sprzeczność...
28 paź 23:18
QWERTY: czyli gdy wychodzą skalary przykłądowo a=1 b=2 c=3 to jest kombinacja
a jak kombinacji nie ma tylko i wylącznie gdy jest sprzecznosć tak?
w końcu załapałem?
28 paź 23:26
QWERTY:
28 paź 23:40