fizyka
monia: fizyka wektory !
zad 1. dane są dwa wektory a(2,1,1) b(1,−1,2). rozłożyć wektor a na kierunek wektora b oraz na
kierunek prostopadły do wektora b. mam do tego zad 2 pytania:
1. czy rozłożyć wektor a na kierunek b to jest to samo, co przedstawić wektor a jako kombinacje
liniową b?
2. wiem, że jeżeli wektor a ma być prostopadły do b to ich iloczyn skalarny=0, ale nie wiem co
z tym dalej zrobić.
ktoś pomoże ?
28 paź 22:18
MQ: Ad 1: Nie −− to znaczy zrzutować wektor a na wektor b.
Ad2. Wektor a nie "ma być prostopadły do b", tylko ma być rozłożony na wektor
równoległy do wektora b i prostopadły do wektora b.
28 paź 22:26
monia: ok, dzięki, ale i tak nie wiem o co chodzi. Mógłby ktoś zrobić to zadanie ?
28 paź 22:36
monia: albo chociaż powiedzieć jak zrobić, ponieważ ja nie mam żadnego pomysłu
28 paź 22:37
MQ: Składową równoległą liczysz tak:
pierwszy człon to wektor jednostkowy o kierunku i zwrocie wektora
b, a drugi człon, to
iloczyn skalarny wektorów
a i
b, podzielony przez długość wektora
b.
Prościej można to zapisać tak:
Składową prostopadłą najprościej obliczyć z równości:
a=
a||b +
a⊥b
czyli
a⊥b=
a −
a||b
28 paź 22:49
MQ: Składową równoległą liczysz tak:
pierwszy człon to wektor jednostkowy o kierunku i zwrocie wektora
b, a drugi człon, to
iloczyn skalarny wektorów
a i
b, podzielony przez długość wektora
b.
Prościej można to zapisać tak:
Składową prostopadłą najprościej obliczyć z równości:
a=
a||b +
a⊥b
czyli
a⊥b=
a −
a||b
28 paź 22:49