Czy ktoś zna rozwiązanie na to zadanie?
michał: Prostokąt o wierzchołkach A=(−4,−2) ;B=(2,−2) ; C=(2,5) ; D= (−4,5) obraca sie wokół krótszego
boku
a) opisz powstałą bryłę
b) oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły
6 paź 21:11
dan: a) czyli prostokąt o bokach 6 i 7. Jak obrócisz tą figurę wokół krótszej podstawy otrzymasz
walec o promieniu r=3,5 i wysokości H=6
b) V=π* r2 * H=73,5 π
P=2 *π* r2 + 2 * π * r * H =147 π + 42 π= 189 π
6 paź 23:12
michał: Dzięki wielkie tylko powiedz czemu wyszło ci P=147 π + 42π ja zrobiłem to tak
P=2*π*r2+2*π*r*h=2*π*(3,5)2+2*π*3,5*6=24,5π+42π=66,5π
Czy to dobrze?
7 paź 10:28