matematykaszkolna.pl
kombinatoryka karmelka: potrzebuję pomocy, jutro mam sprawdzian z matmy! Nie rozumiem na jakiej zasadzie należy rozwiązywać tego typu zadanie: 10 kul numerowanych liczbami od 1 do 10 rozmieszczono w 3 szufladach. Zakładając że wszystkie możliwe rozmieszczenia są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że przynajmniej jedna szuflada będzie pusta. Gdyby ktoś mógł mi to wytłumaczyć. . .nie zależy mi na wyniku zadania, a jedynie na sposobie rozwiązania i to przedstawionym w jak najprostszy sposób żebym zrozumiała. Nawet nie wyobrażacie sobie jak będę wdzięczna emotka
28 paź 21:46
MQ: Skoro mowa o numerowanych kulach, to zakładam, że w zadaniu kule są rozróżnialne, w takim razie: 1. Wszystkich możliwych rozłożeń jest 310, bo każdej kuli można przypisać jedną z trzech szuflad 2. Pustą szufladę możemy wybrać na 3 sposoby 3. Gdy jedna szuflada jest pusta, to kule można rozłożyć w dwu pozostałych na 210 sposobów, analogicznie jak w p. 1 dla 3 szuflad 4. Wszystkich sposobów rozłożenia kul tak, aby była pusta któraś szuflada jest 3*210 −− patrz p. 2 i 3. 5. Prawdopodobieństwo wynosi zatem:
3*210 

310 
28 paź 22:06
karmelka: aha, to chyba zrozumiałam emotka dzięki
28 paź 22:12