.
Tomek: Oblicz x , jeśli wiadomo że , liczby [(1 1/3)−1 −2−2 ]−3 ; x−1 ; (√(3−√5) −√(3+√5) )2
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
28 paź 21:20
Eta:
x= 5 v x= −3
28 paź 21:24
Tomek: Mogę prosić o pełne rozwiązanie?
28 paź 21:26
Eta:
| | 4 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
[( |
| )−1 − |
| ]−3= ( |
| − |
| )−3= ( |
| )−3 = 8 |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
(
√3−√5−
√3+√5)
2=3−
√5−2
√(3−√5)(3+√5)+3+
√5= 6−2
√9−5= 6−2*2= 2
otrzymujemy ciąg:
8, x−1, 2 −−− geometryczny ⇒ (x−1)
2= 8*2
(x−1)
2=16 ⇒ x−1=4 v x−1= −4
x= 5 v x= −3
28 paź 21:30
Tomek: Dzięki
28 paź 21:31