równanie okręgu
bla bla: dany jest okrąg x2+y2−2x−4y−11=0 i prosta l o równaniu x−y−3=0. Wyznacz równaie okręgu
symetrycznego do danego wzgledem l
6 paź 21:07
AROB:

Z danego równania okręgu wyznaczamy jego środek i promień.
x
2 + y
2 −2ax − 2by + c = 0
Z przyrównania: −2a = −2 ⇒ a = 1 c+ −11
−2b = −4 ⇒ b = 2 , czyli S(1,2)
r =
√a2+b2−c =
√1+4+11 = 4
− Wyznaczamy równanie prostej SP⊥ l
l: x−y−3 = 0 ⇒ y = x − 3
| | 1 | |
al = 1, aSP = − |
| = −1 |
| | al | |
SP : y − y
s = a
SP(x − x
S)
y − 2 = − (x − 1) ⇒
y = −x + 3
− Wyznaczamy punkt P z przecięcia prostych l i SP:
y= −x + 3
y = x − 3 ⇒ x−3 = −x+3 ⇒ x = 3
y = 0, czyli
P(3,0)
− Wyznaczamy punkt S
1 ( P jest środkiem odcinka SS
1 ):
| | xS + xS1 | | yS + yS1 | |
xP = |
| yP = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 + xS1 | | 2 + yS1 | |
3 = |
| 0 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 + x
S1 = 5 2 + yS
1 = 0
x
S1 = 5 y
S1 = −2
S1(5, −2)
r = 4
Zatem równanie okręgu symetrycznego ma postać:
(x−a)
2 + (y − b)
2 = r
2
(x − 5)2 + (y + 2)2 = 16
7 paź 01:35
Kasia: A jak wyznaczyć z tego początkowego równania r i S?
19 sty 15:06
Klaudia: na jakiej zasadzie sie wyznacza wzor prostej prostopadlej?
Wiem ze ze wzoru bedzie a = −1 wiec: y = −x + b
A skad jest y = −x + 3
Nie rozumiem jak wyiczyc to b
12 mar 19:54
Klaudia:
?
12 mar 20:07