liczby zespolone
Bartek: Czy wie ktoś może jak wyprowadzić wzory Moivra? Chodzi mi o to, jak dotrzeć do postaci takiego
wzoru? Jakie trzeba wykonać obliczenia?
28 paź 21:12
AS:
Postać trygonometryczna liczby zespolonej Z = a + b*i ma postać
Z = r*(cos(φ) + i*sin(φ)) gdzie r = √a2 + b2
Wzór Moivre'a
(cos(φ) + i*sin(φ))n = cos(n*φ) + i*sin(n*φ)
Dowód przez indukcję
n = 1 cos(φ) + i*sin(φ) = cos(φ) + i*sin(φ)
n = k (cos(φ) + i*sin(φ))k = cos(k*φ) + i*sin(k*φ)
n = k + 1
(cos(φ) + i*sin(φ))k+1 = (cos(φ) + i*sin(φ))k*(cos(φ) + i*sin(φ)) =
(cos(k*φ) + i*sin(k*φ))*(cos(φ) + i*sin(φ)) =
(cos(k*φ)*cos(φ) − sin(k*φ)*sin(φ)) + i*(sin(k*φ)*cos(φ) + sin(φ)*cos(kφ)) =
cos(k*φ + φ) + i*sin(k*φ + φ)
cos(k + 1)*φ + i*sin(k + 1)*φ c.n.w.
29 paź 09:28
Bartek: Nie rozumiemy się. Ja dotarłem na wiki do tego dowodu. Mnie nie chodzi jednak o ten dowód tylko
chodzi mi o to, jak algebraicznie dotrzeć do prawej strony tej równości.
(cos(φ) + i*sin(φ))n = cos(n*φ) + i*sin(n*φ).
29 paź 17:45
Mila:
(cosφ+isinφ)n=(eiφ)n=e(inφ)=cos(nφ)+isin(nφ)
29 paź 18:10
Bartek: Okej, dzięki. Choć nadal nie wiem czemu: e(inφ)=cos(nφ)+isin(nφ) ? Ale może do tego jeszcze
dojdę.
29 paź 18:46
Mila:
Przeczytaj postać wykładnicza liczby zespolonej.
29 paź 19:15
Bartek: Właśnie czytałem jakiś czas temu jak się przygotowywałem do studiowania. Potem na jakiś czas
przestałem i mi się zapomniało.
29 paź 19:22
Trivial:
Bardzo prosto.
z1z2 = |z1|*(cosφ1 + isinφ1)*|z2|*(cosφ2 + isinφ2)
= |z1|*|z2|(cosφ1cosφ2 + −sinφ1sinφ2 + i(cosφ1sinφ2 + sinφ1cosφ2)
= |z1|*|z2|(cos(φ1+φ2) + isin(φ1+φ2))
No i to w zasadzie wszystko. Skoro liczby zespolone mnoży się "dodając kąty i mnożąc moduły",
to liczba
zn = z*z*...*z = |z|*|z|*...*|z|*(cos(φ+φ+...φ) + isin(φ+φ+...φ)) = |z|n(cos(nφ) + isin(nφ)).
29 paź 19:23
Bartek: Okej, dzięki, już to widzę.
30 paź 19:17