potrzebuję na jutro :( :(: :(
tyty: mam wyszukać parametry a,b,c
układ równań
−5a+3b−c=28
4a+b−2c=3
−2a+b+6c=−9
wynik to: a=−2 b=5 c=−3
28 paź 21:00
ICSP: To zadanie z funkcji kwadratowej ?
28 paź 21:01
ICSP: Otóż np tak :
5a − 3b + c = −28
12a + 3b − 6c = 9
−6a + 3b + 18c = −27
Dodaję pierwsze do drugiego :
17a − 5c = −19
oraz pierwsze do trzeciego
−a + 19c = − 55
Mam więc układ równań :
17a − 5c = −19
−a + 19c = − 55
17a − 5c = −19
17a + 323c = −935
318c = −954
c = −3
−a + 19c = −55
−a − 57 = − 55
a = −2
5a − 3b + c = −28
−10 − 3b − 3 = −28
−3b = −15
b = 5
a = −2
b = 5
c = −3
28 paź 21:07
tyty: nie nie... to nie jest funckja kwadratowa

tooo są wielomiany. !
28 paź 21:09
ICSP: Pewnie da się zrobić dużo prościej
28 paź 21:10
tyty: muszę to tak wyznaczac żeby wyszło. no. z pierwszego c . ale i tak mi nie wychodza wyniki i nie
wiem co robie źle
28 paź 21:10
tyty: no własnie muszę... robiliśmy to tak, że z pierwszego wyznaczaliśmy c, potem tooo
podstawialismy w drugim i wychodziło. ale nie mam pojęcia. wychodza ogromne ułamki.
28 paź 21:12
ICSP: Juz masz zrobione

Metoda przeciwnych współczynników sprawdza się doskonale
28 paź 21:13
tyty: ale ja wiem jak takie zadania zrobić, po prostu nie wychodzi mi to powyższe .
28 paź 21:20
ICSP: Jeżeli na prawdę chcesz robić to metodą podstawiania to proszę bardzo

Wyznacz z pierwszego c i podstawiaj do kolejnych. Nie będzie ułamków
28 paź 21:24
tyty: będzie. potem już w drugim jak będę podstawiała do c to zaczną wychodzić ułamki
28 paź 21:26
ICSP: z pierwszego :
c = −5a + 3b − 28
Podstawiam do drugiego oraz trzeciego :
4a + b −2(−5a + 3b − 28) = 3
−2a + b + 6(−5a + 3b − 28) = −9
Ja tutaj ułamków nie widzę
28 paź 21:28
tyty: no wiem, wiem, ale potem jak będę już wyznaczac w kolejnych to zaczną sie ułamki.,
28 paź 21:29
ICSP: Potem mogą się już zacząć, ale przy dwóch niewiadomych to już nie problem.
Jak napiszesz mi ten układ równań już uporządkowany to postaram się dokończyć
28 paź 21:31
tyty: c=−5a+3b−28
14a=5b−53
−32a+19b−168=−9
28 paź 21:35
ICSP: No to dalej :
Pierwsze równanie chwilowo będę pomijał :
14a = 5b − 53
−32a + 19b = 159
−32a + 19b = 159
| | 19(14a + 53) | |
−32a + |
| = 159 // * 5 |
| | 5 | |
−160a + 19(14a + 53) = 795
−160a + 266a + 1007 = 795
106a = −212
a = −2
| | 14a + 53 | | −28 + 53 | |
b = |
| = |
| = 5 |
| | 5 | | 5 | |
c = −5a + 3b − 28 = 10 + 15 − 28 = 25 − 38 = − 3
a = −2 , b = 5 , c = −3
28 paź 21:40
tyty: jej dziękuję
28 paź 21:42