Iloczyn cyfr
Beforeu: Co to znaczy , że iloczyn cyfr w ich zapisie dziesiętnym jest równy 12?
28 paź 20:52
ICSP: Tzn ze Gdy liczba zostanie przedstawiona w postaci :
a
n * 10
n + a
n−1 * 10
n−1 + ... + a
1 * 10 + a
0
to
a
1 * a
2 * ... * a
n = 12
Dodatkowo a
1 , a
2 , ... , a
n muszą należeć do zbioru : {0 ; 1 ; ... ; 9} Czyli muszą być
cyframi

Oczywiście a
n ≠ 0
28 paź 20:55
Aga1.: A konkretny przykład
Liczba dwucyfrowe
34,43 26,62, iloczyn cyfr tych liczb jest równy 12, bo 3*4=4*3=2*6=6*2=12.
Przykłady liczb trzycyfrowych, w których iloczyn cyfr wynosi 12
134, 223 , 621...,
1*3*4=2*2*3=6*2*1=12
29 paź 09:32