Trukuć: Rozwiąż nierówność
x√x2−6x+7≥0
x|x|−6x+7≥0
I dwa rozwiazania:
−x2−6x+7≥0
x2−6x+7≥0
Czy ten poczatek zadania jest dobry?
28 paź 20:48
krystek: ale zał x<0 przy pierwszej
x≥0 przy drugiej nierówn
28 paź 20:51
Trukuć: a to jeszcze mam jedno pytanko

|1−x
2|>x+2
−x
2=−1
x
2=1⇔x=1 v x=−1
czyli mamy 3 przedziały (−
∞ −1)U(−1 ;1)U(1+
∞)
w pierwszym przedziale wyrażenie pod wartością bezwzględną bedzię ujemne czyli:
−1+x
2>x+2
x
2−x−3>0
Δ=13
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
x∊(−∞; |
| )U( |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
w Przedziale 2 bedzie to samo a w 3 Δ bedzie ujemna
I moje pytanie czy jakbyśmy mieli inną systuacje w przedziałach 2 i 3 to czy założenie x>0 bylo
by caly czas czy jak w zadaniu wyżej raz x<0 a raz x>0
28 paź 21:16