oblicz drogę psa
stach: z miasta A do miasta B odległego o 20km wyrusza rowerzysta,jadąc z prędkością
10km/godz.Równocześnie z nim wyrusza w drogę jego wierny pies z prędkością 20 km/godz.Pies po
dotarciu do punktu B wraca do swojego pana,po czym znów biegnie do punktu B i tak dalej,zawsze
z tą samą prędkością 20 km/godz. oblicz drogę jaką przebędzie pies.
28 paź 20:36
Janek191:
v
p = 2 *v
r
więc w czasie gdy rowerzysta pokona 20 km pies przebiegnie 2 razy więcej, czyli
40 km.
II sposób.
| | km | |
t = 20 km : 10 |
| = 2 h |
| | h | |
| | km | |
Sp = vp*t = 20 |
| * 2 h = 40 km. |
| | h | |
=================================
29 paź 13:27
Janek191:
| | km | |
t = S : vr = 20 km : 10 |
| = 2 h |
| | h | |
więc
| | km | |
Sp = vp*t = 20 |
| * 2 h = 40 km |
| | h | |
Odp.Pies przebiegnie 40 km.
=======================
29 paź 13:54