Udowodnij, że 1/x1^2+1/x2^2 = (x1+x2)^2-2x1x2 / (x1x2)^2
Olciak: Jak rozszerzyć 1/x1
2 + 1/x2
2 aby wyszło: (x1+x2)
2−2x1x2 / (x1x2)
2 ?
Póki co doszłam do licznika, ale za Chiny nie mogę dojść do tego jak z x1
2x2
2 zrobiło się
(x1x2)
2.
Dziękuję
28 paź 20:24
Olciak: Tu chodzi o wzory Viete'a
28 paź 20:25
Beti:
| 1 | | 1 | | x22 + x12 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12x22 | |
| | x12 + 2x1x2 + x22 − 2x1x2 | |
= |
| = |
| | (x1x2)2 | |
| | (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
= |
| |
| | (x1x2)2 | |
czyli:
1) sprowadzasz do wspólnego mianownika
2) rozszerzasz licznik, żeby zastosować wzór skr. mnożenia
28 paź 20:30
Olciak: Z rozszerzeniem licznika wszystko ok, ale czy x12x22 to to samo co (x1x2)2 ?
28 paź 20:33
Beti: oczywiście
28 paź 20:34
Olciak: Och. Taka nowość

Dziękuję!
28 paź 20:36
MattewRrr: Beti co za bzdury ludziom piszesz x12x22 i(x1x2)2 to sa dwie rozne rzeczy
aby oba wyrazenia przedstawialy to samo nalezy od (x12+x22) odjac 2x1x2 co wynika ze wzorow
skroconeo mnozenia
Taka rada zanim wwysylasz komus odpowiedz sprawdz ja dwa razy albo nie rob wcale a nie
wprowadzasz ludz w blad
myslenie nie boli
22 mar 19:19
uczył Marcin Marcinka:
@Mattw wRrr
Bzdury totalne to Ty piszesz
22 mar 19:24
Jolanta: Wzory z podstawowki. (a*b)n=an*bn
22 mar 20:28