l zespolone
COD: Niech w = z iz+4
Narysować zbiór wszystkich liczb zespolonych z, dla których:
a) liczba w jest rzeczywista,
b) liczba w jest czysto urojona.
28 paź 20:21
Trivial:
Podstaw z = x + iy, a następnie przedstaw liczbę w w postaci w = u + iv.
28 paź 20:35
COD: potrzebuje dalszej pomocy bo nie wiem niestety o co chodzi...
28 paź 21:00
COD: jestem teraz przy takiej postaci:
w=x+iyix−y+4
i nie wiem co dalej, pomnozyc przez sprzężenie czy jakoś inaczej to robić?
28 paź 21:22
Mila:
| | z | |
w= |
| , czy to taka liczba, bo u mnie źle widać. |
| | iz+4 | |
28 paź 22:25
COD: tak
28 paź 22:36
COD: Ma ktos pomysl?
28 paź 23:14
Mila:
Zaraz.
28 paź 23:20
Mila:
| x+iy | | x+iy | |
| = |
| = |
| i*(x+iy)+4 | | xi−y+4 | |
| | x+iy | | (4−y)−ix | |
= |
| * |
| = |
| | (4−y)+ix | | (4−y)−ix | |
| | 4x+i(−x2−y2+4y) | |
= |
| = |
| | (4−y)2+x2 | |
| | 4x | | (−x2−y2+4y) | |
= |
| +i |
| = |
| | (4−y)2+x2 | | (4−y)2+x2 | |
| | (−x2−y2+4y) | |
a)w∊R⇔ |
| =0⇔−x2−y2+4y=0 i (4−y)2+x2≠0⇔ |
| | (4−y)2+x2 | |
x
2+y
2−4y=0
x2+(y−2)2=22 okrąg S=(0,2) r=2
b)liczba w czysto urojona ⇔
| 4x | |
| =0⇔4x=0 ⇔x=0 i y≠4 |
| (4−y)2+x2 | |
28 paź 23:39
COD: dziekuje bardzo
28 paź 23:44
Mila: 
sprawdź rachunki.
28 paź 23:44