ciągi
0523: zad1. Trzy liczby a,b,1 tworza ciag arytmetyczny. Liczby 1,a,b tworza ciag geometryczny. Znajdz
te liczby.
zad2 Trzy liczby x,y,z których suma wynosi 24 tworzą ciąg arytmetyczny liczby x+1 , y−2 , z−2
tworzą ciąg geometryczny znajdź liczby x y z
28 paź 20:17
Beti:
1)
2b = a + 1 −−> z wł. c. arytm.
a2 = 1*b −−> z wł. c. geom.
rozwiąż ten układ
28 paź 20:21
Beti:
2) np. tak:
x + y + z = 24
2y = x + z
(y − 2)2 = (x + 1)(z − 2)
do rozwiązania jest układ trzech równań
28 paź 20:22
0523: dobra rozwiazałam do momentu b=a2 i a=1−2b i co dalej?
28 paź 20:23
Beti: powinno być:
b = a2
a = 2b − 1
teraz podstawiasz:
a = 2a2 − 1
uporządkuj i rozwiąż (delta, a1, a2)
28 paź 20:32
0523: rozwiązałam i wyszło 1.−0,5 i co dalej
28 paź 20:40
Beti: teraz odpowiednio b1i b2 i koniec (tzn trzeba napisać odp.)
28 paź 20:45