Funkcja wykładnicza
Mitshi: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie 16x2+{2[(1+4m)/m]−24}x+1=0 ma
tylko jedno rozwiązanie.
Zacząłem od założeć, że Δ=0 i m≠0. Później wychodzą mi jakieś kosmiczne liczby... Pomóżcie!
28 paź 19:59
Wazyl: Czy to miało wyglądać tak: 2(1+4mm)−24?
28 paź 20:02
Wazyl: Jeżeli tak to mamy : (2+8m−24mm)2−64=0
256m2−64m+4−64m2=0
192m2−64m+4=0
48m2−16m+1=0 Δ=256−192=64 √Δ=8 : )
28 paź 20:11
Mitshi: Niestety nie, i troszkę kiepsko wychodzi mi pisanie tutaj ^^
16x2(2(1+4m):m−24)x+1=0
W miarę się udało ^^
28 paź 22:37