ile
df: ile jest liczb naturalnych 7−cyfrowych których iloczyn równa się 16
28 paź 19:56
Aga1.: 16=1*1*1*1*1*2*8
Ile jest liczb siedmiocyfrowych, w których występuje jedna 8 i jedna 2 i pięć jedynek?
Ósemkę mogą postawić na pierwszym miejscu lub na drugim lub na 3 lub na czwartym lub na 5 lub
na 6 lub na siódmym miejscu, więc jest 8 możliwości , a dwójkę można ustawić na jednym z
sześciu wolnych miejscach, pozostałe miejsca zajmą jedynki
Takich liczb jest 7*6=42
16=1*1*1*1*1*4*4
Wybieramy dwa miejsca spośród siedmiu dla czwórek.
16=1*1*1*1*2*2*4
16=1*1*1*2*2*2*2
Policz dla pozostałych możliwości i te wyniki dodaj.
29 paź 10:06
Janek191:
@Aga1 − rozwiązane zostało inne zadanie niż zostało zadane przez df.
Zadanie nie ma rozwiązania , bo nie ma takich liczb 7 − cyfrowych, których
iloczyn jest równy 16.
Aga1 zaczęła rozwiązywać zadanie: Ile jest liczb 7 − cyfrowych, których iloczyn cyfr jest
równy 16.
29 paź 12:48
Aga1.: @ Janek191, masz rację.
Wydaje się jednak,że autor zadania miał na myśli treść ,jaką na końcu zapisałeś.
29 paź 14:43