W koszu jest 6 jabłek i pewna liczba gruszek. Z kosza wyjmujemy 2 owoce. Prawdop
Nowicjusz: W koszu jest 6 jabłek i pewna liczba gruszek. Z kosza wyjmujemy 2 owoce. Prawdopodobieństwo, że
wyjmiemy jabłko i gruszkę jest równe 37. Ile było gruszek w koszu, jeśli jest ich więcej
niż jabłek?
28 paź 19:42
Hajtowy: 6 − liczba jabłek
n − liczba gruszek, gdzie n > 6
Jeśli narysujesz drzewko to prawdopodobienstwo wylosowania jabłka i gruszki jest:
| 6 | | n | | n | | 6 | | 3 | |
| * |
| * |
| * |
| = |
| |
| 6+n | | 5+n | | 6+n | | 5+n | | 7 | |
84n = 3(6+n)(5+n)
84n = 3(30+11n+n
2)
84n = 90+33n+3n
2
3n
2 − 51n + 90 = 0
Δ=1521
√Δ=39
n
1=2 ⇒ odrzucamy, bo n ma być większe od 6
n
2=15
Odp. 15
28 paź 19:45