Logarytm w potędze X'a
Geronimo: Jest jakiś ciekawy wzór którego trzeba by użyć w tym przykładzie? nie bardzo wiem jak zacząć.
x2log56−13*6log5x+42≤0
28 paź 19:38
Bizon:
może tak:
6log5x=xlog56
28 paź 19:50
Geronimo: aha, no nie mogłem znaleźć takiej zamiany

a jak obliczyć x'a tutaj?
6
log5x ≤ 7 ?
28 paź 20:05
Geronimo: Żeby nie było, że nic nie próbuję to doszedłem do tego.
log
5x = log
67
próbuję zamienić podstawę więc
log
5x =
log5 7log5 6
//coś się buguje

log
5x * log
56 = log
57
log
5(6x)=log
57
6x=7
x=
76
wynik błędny
28 paź 20:17
Bizon:
...ale chyba miałeś podstawienie t=xlog56
zatem: 6≤xlog56≤7
28 paź 20:36
Geronimo: tak podstawiłem za x
log56
teraz muszę wyprowadzić wynik by był x≤5
log67
28 paź 20:50