rozwiazac rownanie
blip: sin5x −sin3x = 2cos4x nie wiem jak to zrobic, probuje ze wzorow na funkce sumy i roznicy
katow ale wychodza mi kolosalne rownanie
28 paź 18:52
Janek191:
sin 5x − sin 3x = 2 cos 4x
| | 5x − 3x | | 5x + 3x | |
2 sin |
| *cos |
| = 2 cos 4x |
| | 2 | | 2 | |
2 sin x* cos 4 x = 2 cos 4x
2 sin x *cos 4x − 2 cos 4x = 0
2 cos 4x *( sin x − 1) = 0
cos 4x = 0 lub sin x − 1 = 0
cos 4x = 0 lub sin x = 1
| | π | | π | |
4x = |
| + k*π lub x = |
| + 2k*π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + |
| * k lub x = |
| + 2π* k k − dowolna liczba |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
całkowita
=========================================
29 paź 14:04
blip: dzieki <3
29 paź 17:25