matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać wielomiany.
Abecadło:
5x
2
+ 525 = 0 (x+1)
2
= 27 (x
2
−7x+18)
2
= 36
6 paź 20:38
anet:
(x+1)
2
= 27 x
2
+2x+1=27 x
2
+2x−26=0 Δ=4+108=108
√
Δ
=
√
108
=6
√
3
x
1
=
−2−6
√
3
2
=
2(−1−3
√
3
)
2
=−1−3
√
3
x
2
=
−2+6
√
3
2
=−1+3
√
3
6 paź 20:46