28 paź 18:43
asdf: jeżeli to wygląda tak:
| | 0 | |
limx→0+ |
| to jest ok, ale już, np. dla: |
| | x | |
| | x | | 0 | |
limx→0+ |
| to trzeba rozwiązać do końca, tzn. masz symbol nieoznaczony: [ |
| ] |
| | x2 | | 0 | |
28 paź 18:49
Patryk: bo mam obliczyć
x→0
+
28 paź 18:49
Patryk: wolfram pokazuje ze ta granica równa sie ,1 ale jak ?
28 paź 18:53
Patryk: heheh wolfram podpowiada de hospitala uzyj ,tylko to ja umiem ,jak obliczyc bez hospitala ?
28 paź 18:57
Patryk: to jak jest sposub zeby to obliczyc bez Hospitala ?
28 paź 18:58
Patryk: no to jak ?
28 paź 19:02
Patryk: ?
28 paź 19:05
Krzysiek: skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy
28 paź 19:10
Patryk: ok mam
x→0 ln(1+x)
1x= czy to czasem nie jest e ?
28 paź 19:14
Patryk: mylę się czy nie ?
28 paź 19:14
Krzysiek: to zmierza do lne=1
28 paź 19:16
Trivial: | ln(x+1) | |
| = ln(1+x)1/x → 1. |
| x | |
28 paź 19:17
Patryk: czyli istnieje taki wzór
lim x→0 (1+x)1x=e i jest prawdziwy ?
28 paź 19:20
28 paź 19:21
asdf: ln(1+...) = ln(e) = 1, musisz uwzglednic granice
28 paź 21:47