kombinatoryka
Kuba: ludzie pomozcie z ta kombinatoryka
1.Mamy 9 roznokolorowych szuflad i 5 ponumerowanych kul, ktore losowo umiesczamy w szufladach.
ile jest mozliwosci rozmieszczenia tych kul jesli:
a)kazda kula moze znalesc sie w dowolnej szufladzie
b)wszystkie kule maja sie znalesc w 2 szufladach
2.Z cyfr 1,2,3,4,5,6 tworzymy liczby pieciocyfrowe.Ile jest takich liczb w ktorych cyfra 1
wystepyuje tylko 2 razy a pozostale cyfry sa miedzy soba rozne?
6 paź 20:38
Kuba: pomoze ktos, prosze was to pilne jest
6 paź 21:38
AROB: pomogę
6 paź 22:59
AROB: Zad.1. a) n = 9 (szuflad)
k = 5 (kul) wariacje z powtórzeniami
W
nk = n
k = 9
5 = 59049
| | | |
b) Najpierw losujemy dwie szuflady z 7 szuflad: C72 = | = 21 |
| | |
Teraz obliczamy ilość sposobów umieszczenia 5 kul w 2 szufladach:
n=2, k=5 − wariacje z powtórzeniami
W
nk n
k = 2
5 = 32
odp. C
72 * W
25 = 21 * 32 = 672
6 paź 23:08
AROB: Zad.2. Cyfry : 1,2,3,4,5,6
liczba 5−cyfrowa
C
52 − wybór 2 miejsc na jedynki w liczbie
V
53 − wybór różnych cyfr (oprócz jedynki) na pozostałych 3 miejscach
| | | | 5! | |
C52 * V53 = | * |
| = ...= 300 |
| | | (5 − 3)! | |
6 paź 23:18
Eta:
witaj
AROB 
hmm...
zad1 a) ok.
| | | |
ale w b) wybór szuflad: | = 36
|
| | |
i W
25 − 2 = 30 −−− bo każda ma zawierać kule i nie może być
pusta
ostatecznie ilość takich wyborów jest:
36*30= 1080
Czy mam rację?
zad2
| | | |
ok | |
| | |
z małą pomyłką rachunkową
6 paź 23:41
AROB: Witaj
Eta 
. Dzięki za słuszne poprawki.
7 paź 00:02