Równania i nierówności z wartością bezwględną
Riex: Rozwiąż równanie
a)√x2+6x+9−|x−2|=x
b)√4−4x+x2+√x2=6
c)|x−2|−|x−3|+|x|=6
d)|4−x|−|x|=|x+3|
28 paź 18:35
Monika1995: |x+3|−|x−2|=x
3 przedziały (−oo;−3) <−3;2) <2;+oo)
1) (−oo;−3) −x−3+x−2=x x=−5
2) <−3;2) x+3+x−2=x x=−1
3) <2;+oo) x+3−x+2=x x=5
Odp. x=−5 v x=−1 v x=5
28 paź 18:37
Riex: ok dzięki, a reszta?
28 paź 18:39
Hajtowy: c)|x−2|−|x−3|+|x|=6
d)|4−x|−|x|=|x+3|
c) Przedziały: (−oo;0) <0;2) <2;3) <3;+oo)
d) Przedziały: (−oo;−3) <−3;0) <0;4) <4;+oo)
28 paź 18:40
Hajtowy: c) |x−2|−|x−3|+|x|=6
1 przedział (−oo;0)
−x+2+x−3−x=6
−x=7
x=7
TAK
2 przedział <0;2)
−x+2+x−3+x=6
x=7
NIE
3 przedział <2;3)
x−2+x−3+x=6
3x=11
NIE
4 przedział <3;+oo)
x−2−x+3+x=6
x=5
TAK
Odp. x=−7 v x=5
28 paź 18:44
Hajtowy: W 1 przedziale odp ma być x=−7

Literówka, ale bardzo ważne!

1 przedział (−oo;0)
−x+2+x−3−x=6
−x=7
x=−7
TAK
28 paź 18:44
Hajtowy: | | 11 | | 2 | |
A w 3 przedziale |
| =3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
28 paź 18:45
Hajtowy: Analogicznie zrób przykład (d)
28 paź 18:46
Riex: Hehe, niby łatwe ale tego tematu nie rozumie i tak wszystkie przykłady przeglądam krok po
kroku

dzięki
28 paź 18:51
Riex: A a i b?
28 paź 18:55