wzory
zadanie: uproscic wyrazenia
a) (2
22007−1)*(2
22007+1)=(2
22007)
2−1
2=2
22008−1
| | 22007+1 | | 2669+1)((2669)2−2669+1) | |
b) |
| =( |
| = |
| | 2669+1 | | 2669+1 | |
(2
669)
2−2
669+1
moglbym prosic o sprawdzenie
28 paź 18:28
Mila:
Nie widzę błędu.
28 paź 18:33
zadanie: dziekuje
28 paź 18:39
zadanie: mam pytanie
n n
| | | | | |
(a+b)n=∑ | an−kbk czy (a+b)n=∑ | akbn−k |
| | | |
k=0 k=0
ktore jest poprawne bo czasami spotykam 2 wersje. ? moze obie?
28 paź 19:20
zadanie: ?
28 paź 19:51
zadanie: | | | | | | | |
dla podanych n, k wskazac takie m>k, aby prawdziwa byla rownosc | + | = | |
| | | | |
n=1000, k=200, m=......
z jakiego wzoru dobrze jest tu skorzystac?
28 paź 20:54
Mila:
1)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwumian_Newtona
2)
| | | |
(*) L= | spróbuj rozpisać, jeśli Ci nie wyjdzie to napiszę. |
| | |
| | | | | | | |
(możesz skorzystać z równości: | + | = | zrób podstawienie l=k−1) |
| | | | |
Wiadomo ponadto, że :
np.
Sprawdzam lewą w oryginalnej wersji: m=801 (
ale wystarczy sprawdzić (*))
| | 1000! | | 1000! | |
= |
| + |
| = nic nie rozpisuję |
| | 199!*801! | | 200!*800! | |
| | 1000!*800!*200!+1000!*199!*801! | |
= |
| = |
| | 199!*801!*200!*800! | |
| | 1000!*800!*199!*200+1000!*199!*800!*801 | |
= |
| = |
| | 199!*801!*200!*800! | |
| | 1000!*800!*199!*(200+801) | |
= |
| = |
| | 199!*801!*200!*800! | |
| | 1000!*1001 | | 1001! | | | |
= |
| = |
| =P= | |
| | 200!*801! | | 200!*801! | | |
28 paź 21:59
zadanie: | | | | n! | | n! | | n! | |
+ | = |
| + |
| = |
| + |
| | | (k−1)!(n−k+1)! | | k!(n−k)! | | (k−1)!(n−k)!(n−k+1) | |
| n! | | n!k+n!(n−k+1) | | n!(k+n−k+1) | |
| = |
| = |
| = |
| (k−1)!k(n−k)! | | (k−1)!(n−k)!(n−k+1)k | | k!(n−k+1)! | |
mam nadzieje, ze o takie rozpisanie chodzilo?
29 paź 14:57
zadanie: ?
29 paź 15:55
Mila:
Dobrze rozpisałeś.
29 paź 15:59
zadanie: dziekuje
29 paź 16:04
zadanie: mam taki problem:
n∊N+
wyrazenie I−16n+7I≤I−16nI+I7I=I16nI+I7I=16n+7 dobrze?
korzystalem z nierownosci trojkata (Ix+yI≤IxI+IyI)
29 paź 16:16
Mila:
Dobrze.
29 paź 16:22
zadanie: zapytalem bo nie bylem pewien
na zajeciach na tablicy zostalo napisane 16n−7
ale moze oni sie pomylili
29 paź 17:12
Mila:
To zależy czy chodzi o nierówność, czy równość
|−16n+7|=16n−7 dla n∊N+ (tylko zdrowe spojrzenie)
i oczywiście zachodzi:
16n−7<16n+7
zależy co Ci potrzebne.
29 paź 18:15
zadanie: jakis czas temu mielismy takie wyrazenie:
| | n3 | | 3 | |
I n4− |
| − |
| I chcielismy oszacowac je od gory (zalezalo rowniez na tym aby nie bylo |
| | 2 | | 2 | |
minusow, chyba po to aby bylo lepsze szacowanie, zeby nie bylo duzych rozbieznosci)
skorzystalismy wlasnie z tej nierownosci trojkata
| | n3 | | 3 | | n3 | | 3 | | n3 | | 3 | |
czyli I n4− |
| − |
| I≤In4I+I− |
| I+I− |
| I= n4+ |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i w tym wyrazeniu zostalo napisane tak:
I−16n+7I=16n−7 to moze w tym przypadku nie korzystali z tej nierownosci trojkata?
29 paź 18:17
zadanie: to moze mi sie pomylilo raczej chodzilo o rownosc no bo w koncu pisalismy znak =
a wyrazenie I−16n+7I dla n∊N+ jest ujemne wiec opuszczajac modul nalezy zmienic znak czyli
16n−7 tak jak zostalo juz napisane
29 paź 18:25
zadanie: dziekuje
29 paź 19:44
zadanie: chcialbym zapytac czy jest moze jakas strona gdzie jest dobrze wyjasnione pod wzgledem
dydaktycznym pojecie funkcji odwrotnej i zlozonej ?
29 paź 19:45
Mila:
W przypadku |−16n+7| od razu wiadomo, że dla n∊N+ wyrażenie 16n−7>0 i dlatego
|−16n+7|=16n−7.
Poszukam materiałów o funkcjach, myślę o Analizie Skoczylasa, masz?
29 paź 20:45
29 paź 20:52
zadanie: nie mam
29 paź 21:04
zadanie: czyli Analiza matematyczna 1 Przyklady z rozwiazaniami Z. Skoczylas
29 paź 21:08
zadanie: bo to bedzie mi potrzebne do algebry liniowej bo teraz mamy przeksztalcenia odwrotne, zlozenia
itd.
dlatego chce pocwiczyc to na funkcjach zeby wiedziec o co chodzi
a jaka jest dobra ksiazka do algebry liniowej taka z przykladami ?
29 paź 21:16
Mila:
Może Godzio jest bardziej na bieżąco.
29 paź 21:49