matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja liniowa
nisia:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty (0,−3) (15,−20). Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB.
28 paź 18:14
Kaja:
−3=a*0+b −20=a*15+b b=−3 −20=15a−3 −17=15a
17
a=−
15
17
y=−
x−3
15
0+15
−3−20
−23
wyznaczamy środek odcinka AB : S=
,
)=U({15}{2},
)
2
2
2
15
r. symetralnej: y=
x+b
1
17
23
15
−
=−
=b
1
2
17
15
stąd wylicz b
1
i podstaw do wzoru y=
x+b
1
17
28 paź 18:45